2019-04-09 05:00Nyheter

Go Care i replik i Aftonbladet debatt: Krisretoriken gynnar inte vår äldreomsorg

Den 3 april kunde vi, ännu en gång, läsa ett alarmistiskt inlägg i debatten om läget i svensk äldreomsorg.

I dagens Aftonbladet (9/4) ger vi på Go Care replik. Vi ifrågasätter inte debattörernas budskap om att äldreomsorgen behöver ökade resurser - vi menar att vi måste hitta ett sätt att göra det utan att måla upp en bild av en sektor i förfall. Nedan kan ni läsa vår replik i sin helhet: 

Krisretoriken gynnar inte vår äldreomsorg

REPLIK. Den 3 april kunde vi, ännu en gång, läsa ett alarmistiskt inlägg i debatten om läget i svensk äldreomsorg.

En äldreomsorg som i internationella jämförelser ligger i toppen vad gäller både nöjdhet och kvalité. En äldreomsorg där över 80 procent av omsorgstagarna är nöjda eller mycket nöjda med sin omsorg.

Men framför allt en sektor fylld av engagemang, driv och stolthet. En framtidsbransch där du arbetar med något som är komplext, utvecklande och ger så mycket tillbaka, varje dag.

Det finns utmaningar, det råder det inget tvivel om. Självklart vill vi också se ökat ekonomiskt stöd till äldreomsorgen.

Men i vår dagliga kontakt med många av Sveriges äldreomsorgsaktörer finns det ett annat, för många än större, huvudbry: bilden av den svenska äldreomsorgen.

Vem vill söka sig till en sektor där man tror att det råder total kris?

Politiseringen; med begrepp som ”fler händer i vården”, ”enkla jobb” eller rubriker som den nu aktuella: ”Äldreomsorgen är i kris i hela landet” – är förödande för möjligheterna att locka personer som vill, kan och passar för ett arbete inom äldreomsorgen.

Krisretoriken är kontraproduktiv och förlamande. Den är i sig en bidragande faktor till den utmaning som debattörerna, men även Ivo, lyfter som avgörande för en välfungerande äldreomsorg: behovet av kompetent, engagerad, personal.

Många som jobbar i äldreomsorgen säger att den negativa bilden tvingar dem att skämmas för sitt yrkesval, när de egentligen bara vill vara stolta över sin insats.

Vi ska inte blunda för problemen, men vi måste också lyfta framsteg, möjligheter och lösningar. Den kraft och kreativitet som vi möter hos personer och verksamheter i den här sektorn i Sverige är fantastisk.

Vi har alla samma mål - en så välfungerande och bra äldreomsorg som möjligt även i framtiden. Men vi är övertygade om att den bästa vägen dit är att våga tona ner krisretoriken och ge plats till dem som är engagerade i att utveckla sektorn.

Det är deras berättelser som kommer få fler att välja ett yrke i äldreomsorgen, och det är garanterat även här vi finner de bästa svaren kring hur vi kan möta utmaningarna.

Lisa Thambert
Fanny Falkenberg
Pernilla Kristoffersson
Initiativtagare Seniorval.se och Go-care.se

Följ länken för att läsa debattartikeln i sin helhet på Aftonbladet.se 

 Om Go Care

Go Care är äldreomsorgens nya jobb- och karriärsida. Här kan du hitta, jämföra och söka lediga tjänster inom äldreomsorgen. Vårt mål är att visa upp de möjligheter som finns inom äldreomsorgen och göra det enklare att hitta ett jobb som passar just dig.

Kontaktpersoner

Pernilla Kristoffersson
Pernilla Kristoffersson